Franchise çeşitlendirmesinin önemi ve Z kuşağının beklentileri
Pandemi dönemi bir çok markayı ve yatırımcıyı Franchise konumlandırmalarında çeşitlendirmeye gitmeye zorladı ve franchise çeşitlendirmesi önemini pekiştirdi. Çeşitlendirme, her tür marka için değerlendirilebilir ve akıllıca bir harekettir. Önemli olan çeşitlendirmede performans ve karlılık dengesidir. Marka açısından sadece konsept farklılığı değil, girişimci profilinize birçok açıdan yaklaşmak çoklu strateji uygulamayı gerektirmektedir. Yatırımcı açısından ise franchise çeşitlendirmesi yumurtaları farklı sepetlere dağıtmak ve hatta farklı cins ve özelliklerde yumurtalar edinmek olarak değerlendirilebilir.Örnek vermek gerekirse konjonktüre uygun olarak, restoranınızın küçük bir versiyonunu sadece paket servise yönelik paket servisin en yoğun olduğu bölgeye taşımak olabilir. Böylelikle riskinizi minimize edebilirsiniz… Oysa ki bu bölge sizin restoran hedef bölgenizde bulunmuyor olabilir veya tüm ürünleriniz ile değil öne çıkan birkaç ürününüz ile bunu yapabilirsiniz. Keza tek bir ürüne bağlı konseptlerde risk her zaman fazladır. Hizmet sektörü tarafından baktığımızda ise farklılaşma ve müşteri memnuniyeti ön plana çıkmaktadır. Farklı, pratik, kolay ulaşılabilir konseptler talep toplamaktadır. Az personel ile çalışabilir, hizmet kalitesinin standartlara uygun olduğu, teknoloji ile birleştirilmiş modellemeler yapmak gerekmektedir. Dolayısıyla artık dönem koşulları devreye girmekte müşteri arz ve talebi dikkat çekici olmaktadır. Markalar, Franchise çeşitlendirmesini sağlamak için girişimci profili ile eşleşen çok detaylı bir çalışma yapmak zorundalar. Artık ezbere konseptleri sunmak ve bu konuda ısrarcı olmak yerine, yeni dönemde ihtiyaçları karşılayan öneriler ile franchise müzakerelerini yönetme zamanıdır.Yatırımcı tarafında ise çeşitlendirme aynı markanın farklı lokasyonlarda birden fazla şubesini açmak, farklı sektörlerden markalara yatırım yapmak, farklı ölçeklerde konseptler yönetmek yani bir taraftan 20-25 çalışanlı bir restoran sahibiyken diğer taraftan 3 kişilik bir kuru temizleme dükkanı yönetmek, tedarik çeşitliği yapabileceği konsept alternatiflerini değerlendirmek olarak sıralanabilir.Franchise ekosistemi içinde trendleri barındıran ve konseptlerin bu trendler ile büyümeyi yakalayabildiği bir sektör. Şunu söylemeliyim ki franchise olan ilgi artarak devam ediyor. 2021 de bu artışı var olan fakat franchise sistemi ile büyümek isteyen markalar ve pazara yeni giriş yapacak markalar ile gözlemleyeceğiz. Kendi işinin patronu olma eğilimini gösteren Z kuşağının hakim olacağı, sosyal yaşamın hız göstereceği, girişimlerin artacağı bir yıl olacağını düşünüyorumYenilik ve çok yönlülük arayışı içinde olan girişimci adayları, markaların birden fazla satış kanalı yaratmış olması beklentisi içindeyken, tüketici beklentileri ile inşa edilmiş markaların vaatlerini yerine getirmelerini bekliyorlar …- Franchising sistemi, en çok kullanılan girişimcilik uygulamalarından biri. Franchising yoluyla büyümenin markalara sağladığı avantajlardan bahseder misiniz?
Franchise sistemi ile büyüyen markanın, franchise verdiği 5 işletmeden 4'ü başarılı oluyor. Kendi işletmesini kuran her 5 işletmeden ise ancak 1 tanesi başarılı oluyor. Marka oluşumlarında gerekli alt yapının sağlanması bir süreç gerektiriyor. Bu süreç hem operasyonel anlamda hem de pazarlama anlamında yatırım gerektiriyor. Franchise ile büyüme markanın riskini minimize ediyor.- Sistemin franchise yatırımcılarına ne tür faydaları var?
Franchising’in hızlı yaygınlaşmasındaki en önemli etken hem franchise alana hem de franchise verene sağladığı benzersiz avantajlardır. Başarılı iş modelleri girişimcilerin ilgisini çekerek, kendi işini kurma fikrinin de hayata geçmesini sağlamaktadır. Girişimci alt yapısı hazır bir marka ile yola çıkıyor. Süreç 'ten tasarruf ediyor. Müşteri potansiyelini daha hızlı yakalayabiliyor
- Rakamlarla ifade edecek olursak franchising sektörünün Türkiye’de ulaştığı nokta nedir?
Ufrad Franchise Derneği’nin paylaştığı son verilere göre , zincir markaların sayısı 3 binden fazla , bu işletmelere bağlı şube sayısı 60 bin’e ulaşmıştır. Franchise endüstrisi, Türkiye’de ve dünyada yeni iş imkanlarına ve istihdam artışına destek vermeye devam ediyor. Değişen ekonomik dengeler bir taraftan sektörel bazlı daralmaları tetiklerken, diğer yandan insanların girişimcilik seçeneğini daha fazla değerlendirmesi sonucunu doğuruyor.- Peki Türkiye’de her geçen gün daha da yaygınlaşan franchising sistemi, koronavirüsten nasıl etkilendi?
Dünya 'da olduğu gibi Türkiye' de de sistem etkilendi. Tüm sektörler etkilendi…Özellikle karantina dönemi yeme içme sektörü ve Turizm sıkıntılı dönem yaşadı… E ticareti olan, dijitale ayak uyduran, paket servis yapan bir adım öne çıktı diyebiliriz. Diğer sektörler de ise olumsuz etkiler gözlemlesek de özellikle hizmet sektöründe yeni döneme ayak uyduran ve alt yapısı müsait birçok marka potansiyelini arttırmayı başardı.- Pandemi sürecinde hangi girişimler ön plana çıktı? Bu durum iş yapış şekillerini nasıl etkileyecek?
Karantina sonrası dönem de ise franchise yatırım talepleri ciddi derecede arttı. Özellikle beyaz yaka profilinde girişimci olma isteği arttı. Farklı sektörler de iş yapma isteği, yumurtaları farklı sepete koyma isteğini oluşturdu. Farklı karlı ve yeni dönem için mantıklı iş modellerine yatırım yapmaya başladı. ' Her dönemin işi ' başlığı altında toplanabilecek tüm girişimler talep görüyor diyebiliriz. Özellikle yeni nesil cafe markaları, yatırımı küçük olan fast food gıda konseptleri, kuru temizleme ve hijyen girişimleri, tatlı ve dondurma konseptlerini sayabiliriz. Farklı ve özellikli girişim olması, tüketici-kullanıcı bazında kabul görmesi önemli bir faktör. Yenilikçi yaklaşımlar geliştiren markalar öne çıkıyor. Gıda’da doğal, saf ve otantik olana ilgi çoğalıyor dolayısıyla organik gıda ürünlerine olan talep de artıyor.Vegan, glütensiz, organik veya daha sağlıklı alternatifler sunan, müşteri beklentilerini doğru anlayan ve buna uygun menü seçenekleri sunan firmalara ilgi oldukça yüksek.Bununla birlikte artan işçilik maliyetlerinden ötürü, daha az çalışanla yönetilebilen, aynı zamanda kaliteden ödün vermeyen fast-casual segmenti gıda alanında yatırımcıların dikkatini çekiyor. Paket servis ağırlıklı Dünya’da ‘dark store’ hayalet mutfak olarak adlandırılan, satış noktasının dekorasyonu ve görünürlüğü dışında, standartlarından taviz vermeden adrese teslim yemek konseptleri de çok hızla artış gösterecek…- Rakiplerinin önüne geçmek isteyen markalar, bu dönemde pazarlama stratejilerini nasıl belirlemeli?
Franchise pazarlama stratejisini oluştururken öncelikle markanın hedef girişimci profilini oluşturabilmesi çok önemli. Mesajın doğru iletilmesi, doğru girişimci profili ile franchise müzakerelerinin yapılmasını sağlıyor. Diğer türlü markaya zaman maliyeti, gereksiz iş yükü ve motivasyonsuzluk sağlıyor. Kurumsal uluslararası markalar geniş ekipleri ve pazarlama departmanları veya danışmanlık şirketleri ile bu işi yönetirken, kobi markalar biraz daha deneme yanılma yöntemi ile yapabiliyor- Bu süreçte franchise almak girişimciler hangi kriterlere dikkat etmeli?
Franchise sisteminin pek çok avantajı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeni dönemde rekabetin artması ve seçeneklerin çoğalması markalara franchise planlaması yapması zorunluluğunu getiriyor. Bilinçli girişimci artık markaya yatırım yaparken karlı ve sürdürülebilir olmasının dışında pazarda farklı ve talep edilir konseptler arıyor. Hatta yurt dışında franchise nasıl alınır konusunda eğitimler ve seminerler düzenlenmekte ve iş kurmak isteyen kişiler profesyonel destek almaktadır. Uzmanlar pandemi sürecini 1ila 3 yıl arası süreceğini öngörüyor. Yeni dünya düzenine uygun ve talep gören, alt yapısı kuvvetli markalara yatırım yapmaları gerekiyor.Bilinçli girişimci aynı veya farklı sektörde 5-15 arası marka ile görüşmekte, şartlara ve sonuçlara göre değerlendirmektedir. Aradan sıyrılabilmek ve girişimci tarafında onay alabilmek ancak franchise pazarlaması ve doğru satış yönetimi ve takibi ile olmaktadır.- Salgının ardından franchise sektörünü nasıl bir gelecek bekliyor? (Sektörü geliştirmek ve büyütmek için bundan sonra hangi adımlar atılmalı?)
Özellikle cadde mağazacılığının atak yapacağı bir döneme giriyoruz. Markalar açısında franchise sistem alt yapılarını gözden geçirmeleri gerekmektedir. Özellikle karlılıkların masaya yatırılması, dijitale yatırım yapılması, pazarlama stratejilerini gözden geçirmeleri gereken bir dönem… Ve bir marka için en önemlisi franchise satışında CRM yönetimidir. Franchise satış müzakerelerinde en büyük sorunlardan birisi de takip yönetimi olmaktadır. Özellikle yurt dışı pazarlarda olmak isteyen markaların, pazarlama stratejileri ile birlikte Pazar araştırması yapmaları, bölgenin arz talebini iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Mali açıdan ise doğru tekliflendirme politikasını izlemeli, bölgeye göre yapılacak olan master, unit veya bölge gelişim planlamalarını doğru okumaları gerekmektedir.Sektörü geliştirmek ve büyütmek çalışmak ve bilgiyi paylaşmaktan geçiyor. Dünya'daki franchise sisteminde ki gelişmeleri gözlemlemek te çok kıymetli…Franchise Pazarlamasının Önemi
Franchise sisteminin pek çok avantajı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeni dönemde rekabetin artması ve seçeneklerin çoğalması markalara franchise planlaması yapması zorunluluğunu getiriyor. Bilinçli girişimci artık markaya yatırım yaparken karlı ve sürdürülebilir olmasının dışında pazarda farklı ve talep edilir konseptler arıyor. Hatta yurt dışında franchise nasıl alınır konusunda eğitimler ve seminerler düzenlenmekte ve iş kurmak isteyen kişiler profesyonel destek almaktadır. Franchise pazarlama stratejisini oluştururken öncelikle markanın hedef girişimci profilini oluşturabilmesi çok önemli. Mesajın doğru iletilmesi, doğru girişimci profili ile franchise müzakerelerinin yapılmasını sağlıyor. Diğer türlü markaya zaman maliyeti, gereksiz iş yükü ve motivasyonsuzluk sağlıyor. Kurumsal uluslararası markalar geniş ekipleri ve pazarlama departmanları veya danışmanlık şirketleri ile bu işi yönetirken, kobi markalar biraz daha deneme yanılma yöntemi ile yapabiliyor. Özellikle büyüme ivmesinde olan markalara bu konuda profesyonel danışmanlık almalarını öneriyoruz. Franchise pazarlaması ve satış yönetimi, markanın büyümesi aşamasında en önem vermesi gereken konudur. Franchise dokümanlarının -franchise satış kitinin doğru mesaj ile hazırlanması, müzakelerin- satışın profesyonelce yönetilmesi verimli sonuçlar doğuracaktır.
Franchise pazarlama adımlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Hazırlık
- Değerleme
- Tanıtım
- Müzakere
Ve bir marka için en önemlisi franchise satışında CRM yönetimidir. Franchise satış müzakerelerinde en büyük sorunlardan birisi de takip yönetimidir. Bilinçli girişimci aynı veya farklı sektörde 5-15 arası marka ile görüşmekte, şartlara ve sonuçlara göre değerlendirmektedir. Aradan sıyrılabilmek ve girişimci tarafında onay alabilmek ancak franchise pazarlaması ve doğru satış yönetimi ve takibi ile olmaktadır.

Koronovirüs nedeniyle bu dönemde hangi girişimler ön plana çıktı?
Koronovirüs nedeniyle e ticaret ve mobil uygulamalar üzerinden olan girişimlerin arttığını hepimiz gözlemliyoruz. 19 Mart sonrası restoran ve Kafelerin kapanması ile, gıda tarafında, alt yapısı olan tüm işletmeler paket servis ağırlıklı çalışıyor. Sektörden al -git modelinin de artış gösterdiğini duyuyoruz.Süreç nedeniyle evden çalışma döneminde kullanılan Video Konferans ve Online eğitim girişimleri de ciddi öne çıkmış durumdaBu salgın kısa ve orta vadede hangi sektörleri ön plana çıkaracak ve iş yapış şekillerini ne şekilde etkileyecek?
Markalar doğru strateji ile djgital pazarlamanın tüm kanallarını kullanmak zorundalar.Korona virüs sonrası değişen ekonomik dengeler bir taraftan sektörel bazlı daralmaları tetiklerken, diğer yandan insanların girişimcilik seçeneğini daha fazla değerlendirmesine neden olacaktır.Bir süre daha insanların yoğun temas ortamlarımdan çekineceğini öngörürsek, franchising trendlerinde kişisel hizmetlerin talep göreceğini düşünüyorum. Yeni dönemde eğitim, sağlık, çocuk- bebek sektörü, temizlik- hijyen ivme kazanacaktır. Hizmet sektörü franchising modelleri talep görecektir. Gıda’da doğal, saf ve otantik olana ilgi çoğalıyor dolayısıyla organik gıda ürünlerine olan talep de artıyor. Bu konuda e-ticaret projelerine dönüşüm hızlı olacaktır. Şu anda ev yemeğine olan ilgi de devam edecek gibi görünüyor…Sağlıklı gıdaya olan ilgi özellikle gıda sektöründe iş yapan markaların bu dönemde iş yapış şekillerini değiştireceğini düşünüyorum. Bununla birlikte artan işçilik maliyetlerinden ötürü, daha az çalışanla yönetilebilen, aynı zamanda kaliteden ödün vermeyen fast-casual segmenti gıda alanında yatırımcıların dikkatini çekiyor. Paket servis ağırlıklı Dünya’da ‘dark store’ hayalet mutfak olarak adlandırılan, satış noktasının dekorasyonu ve görünürlüğü dışında, standartlarından taviz vermeden adrese teslim yemek konseptleri de çok hızla artış gösterecek…Dijital dönüşüm bu dönemde nasıl bir öneme sahip? Girişimcilere neler önerirsiniz?
Dijital Pazarlama’ya dönüşüm yılı olacak. Rakiplerinin önüne geçmek isteyen markalar, Pazarlama'da yeni yöntemler keşfetmek zorundalar. Bu anlamda dijital pazarlama kanalları markaların elini güçlendiren önemli bir silah, ancak birbirini tekrar eden uygulamalar yerine yenilikçi, yaratıcı enstrümanları test eden firmalar öne çıkacaklar. Bu dönemde müşteri deneyimini yöneten markalar kazanacak. Tüketici taleplerini doğru değerlendiren markalar, rekabetten sıyrılarak öne geçmenin formülünü bulmuş olacaktırMüşteri ile bağını güçlü tutan marka zincirleşme yolunda yürümeye başlamış demektir. Müşteri bağını güçlü tutan markadan kastettiğimiz, müşteri isteklerine ve ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilen, etkileşimi yüksek tutan, ürün ve hizmetlerini değişimlere hızlı adapte edebilen markadır. Rakiplerinin önüne geçmek isteyen markalar, Pazarlama'da yeni yöntemler keşfetmek zorundalarYurt dışı açılımında e ticaret projeleri değerlendirilmelidir.Bu dönemde yatırım yapmak isteyen mikro girişimcilere neler önerirsiniz?
Giyilebilir teknolojiler, kullan at ürünler, hijyenik ürünler, Do it your self projeler, sağlıklı organik yöresel ürünler, sağlıklı fırın ürünleri- Ev yemekleri, Kurutulmuş paketlenmiş sebzeler, gıda firmaları için el değmeden hazırlanan paketleme ürünleri, Kadın kuryelerin oluşturduğu eve teslim – paket servis projeleri, evde yetişkin oyun projeleri, çocuklara yönelik online eğitim projeleri, yemek tarifleri uygulamaları öne çıkan projeler olacaktır.2000’li yılların başlangıcıyla birlikte, teknoloji devrimi ve artan mobilite globalleşmeyi beraberinde getirdi. İş fikirlerimiz de bu eksende şekilleniyordu, nasıl bir iş kuracağımızı düşünürken pazarı hep global ölçekte analiz ediyorduk, ancak salgın sonrası kısıtlanan hareketlilik sebebiyle yerelde mikro ölçekte hizmet veren işletmelerin hayati öneme sahip olduğunu gördük. Mahallemizdeki market, fırın, ezcane, şarküteri, kuaför, kuru temizleme dükkanı, pizzacı, pastane, nalbur vb işletmelerin biranda yıldızı parladı. Dolayısıyla mikro ölçekte iş kuracak girişimcilerin kendi çevrelerindeki erişilebilir pazarın ihtiyaçları ekseninde yeni iş fikirleri geliştirmeleri ya da franchising alternatiflerini değerlendirmelerini önerebiliriz.Franchise sistemi 2020 Trendleri
Markalar doğru taktik ile djgital pazarlamanın tüm kanallarını kullanmak zorundalar.Yeni sene öne çıkan franchise 2020 trendleri şahsi hizmetler olarak tanımladığımız, yeni nesil kahve ve gıda lokantaları, eğitim, sıhhat, fitness, güzellik, çocuk bakımı gibi alanlar."Satın alma eforunda olan çoğalış, yükselen kentleşme oranları, tüketicilerin kişisel hizmetler için ayırdıkları bütçeleri de pozitif güzergahta etkiliyor." Yenilikçi yaklaşımlar geliştiren markalar öne çıkıyor. Gıda’da tabii, saf ve otantik olana alaka çoğalıyor dolayısıyla organik gıda ürünlerine olan talep de artıyor. Vegan, glütensiz, organik veya daha sıhhatli alternatifler sunan, müşteri beklentilerini doğru anlayan ve buna uygun menü seçenekleri sunan firmalara alaka oldukça yüksek. Bununla beraber artan işçilik fiyatlarından dolayı, daha az çalışanla yönetilebilen, bu arada kaliteden ödün vermeyen fast-casual segmenti gıda alanında yatırımcıların dikkatini çekiyor. Paket servis ağırlıklı Dünya’da ‘dark store’ hayalet mutfak olarak adlandırılan, satış noktasının dekorasyonu ve görünürlüğü dışında, standartlarından taviz vermeden adrese teslim yemek konseptleri de çok hızla artış gösterecek…Müşteri tecrübesini yöneten markalar kazanacak
• Müşteri Sadakati • Ağızdan Ağıza İletişim Kavramları • Müşteri Tecrübe Algısı • Müşteri MemnuniyetiMüşteri bağını kuvvetli tutan markadan kastettiğimiz, müşteri isteklerine ve ihtiyaçlarına hızlı cevaplayabilen, etkileşimi yüksek tutan, ürün ve hizmetlerini değişimlere hızlı adapte edebilen markadır. Yurt dışı açılım hızlanacak … Pazarı çalışan ve Pazar fırsatını yakalayan markalar adımını Dünya’ya atmış olacak … Ülkelerarası işbirliği toplantıları, STK organizasyonları, fuarlar vb organizasyonlar gidilmek istenen pazarlara ulaşım için başlangıç noktası olabilir.Teknolojiyi kullanan kazanacak
Sektöründe hizmet veren markalar teknolojiyi kullanarak hızlı ve doğru şekilde zincirleşecekler.Dijital Pazarlama’ya dönüşüm senesi olacak
Rakiplerinin önüne geçmek isteyen markalar, pazarlama’da yeni metotlar keşfetmek zorundalar. Bu manada dijital pazarlama kanalları markaların elini güçlendiren ehemmiyetli bir silah, ancak birbirini tekrar eden uygulamalar yerine yenilikçi, yaratıcı enstürmanları testeden firmalar öne çıkacaklar.
BEX COFFEE & CHOCOLATE, YENİ NESİL KAHVE DENEYİMİNİ İSTANBUL- ÜSKÜDAR’A TAŞIYOR!
Londra merkezli BEX Coffee & Chocolate, İstanbul'da ilk mağazasını açıyor.Üstün kaliteye sahip kahve çekirdeklerini, çikolatanın haz dolu dünyasıyla harmanlayarak misafirlerine eşsiz bir deneyim yaşatan BEX Coffee & Chocolate, İstanbul’un son dönemde hızla yenilenen çekim alanlarından Bosna Bulvarı’nda 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle misafirlerine hizmet vermeye başlıyor. İstanbul- Üsküdar mağazasında rahat çalışma ve oturma grupları, ferah ve modern bir atmosfer, özel seçilmiş müzikler ve eşsiz duvar resimleri kahve tutkunlarını bekliyor. Kaliteli ürünleri ve güler yüzlü hizmeti ile kendine vakit ayırmak isteyenlerin, küçük iş buluşmalarının ve dostane sohbetlerin yeni buluşma noktası olmayı hedefliyor.İstanbul – Üsküdar mağazasının özel tasarım iç alanına ek olarak, kahve keyfini açık alanda sürdürmek isteyenler için geniş bir bahçesi de bulunuyor. Ürünlerindeki kaliteyi müzik ile birleştirerek misafirlerine dinamik bir kafe deneyimi yaşatacak olan marka, özel el yapımı çikolataları, yenilikçi sıcak- soğuk içecekler, yeni nesil biotinli -keratinli kahveler, kukiler, kruvasanlar, artizan çikolatalar, maharetle hazırlanan pastalar ve daha fazlasına menüsünde veriyor. Türkiye’deki ilk mağazasıyla Çanakkale’li kahve severlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan BEX Coffee & Chocolate, yepyeni kahve deneyimini Londra, Çanakkale ve İstanbul’dan sonra Ege ve Akdeniz’e de taşımak için çalışmalara başladı. Gelecek vizyonunda sürdürülebilirliğin önemine değinen marka, mağazalarında düşük karbon izine sahip geri dönüşümlü malzemeler kullanmaya özen gösteriyor.- Risklerin ve olası risklerin tanımlanması
- Risklerin mümkünse önlenmesi
- Tamamen önlenemeyen risklerin minimize edilmesi
- Önlenemeyen risklerin sözleşme veya sigorta gibi çözümlerle 3. Partilerle paylaştırılmasıdır.
Özetle, franchise veren marka için risklleri en aza indirgemenin yolu,
- Franchisee seçiminde doğru bir filtreleme sisteminin olması
- Doğru tasarlanmış ve ihtiyaçlarla örtüşen franchise dökümantasyonu
- Franchisee’ler için Eğitim (başlangıç ve sürekli) ve destek sağlaması
- Performansın izlenmesi ve raporlanması
- Kayıtların profesyonelce tutulması
- Anlaşmazlıkların çözümü konusunda belirgin bir sürecin takip edilmesi olarak tanımlanabilir.