Franchise Giriş Bedeli İle İlgili Merak Edilenler

14 Kasım 2021

Franchise Giriş Bedeli İle İlgili Merak Edilenler

Franchise Company Yönetici Ortağı Aycan Helvacıoğlu’nun bu hafta Ekonomist kapak konusu “Bedelsiz Franchise Fırsatları” dosyasında Franchise giriş bedeli ile ilgili değerlendirmeleri yer aldı.

Franchise giriş bedelinin alınmaması girişimcilere nasıl bir katkı sağlıyor?

Aycan Helvacıoğlu : Aslında franchise sözleşmeleri marka sahibinin kullanım hakkını, marka lisans hakkını alana verdiği bir tür kullanım sözleşmesidir. Dolayısıyla Franchisee, lisans sahibine belli bir bedel ödemektedir.   Aslında marka yetkisini alan, yeniden bir marka oluşturmak, tescil ettirmek,ve korumak, pazarlama yapmak zorunda, kalmadan, mevcut ismi kulanım hakkı elde etmektedir.

Kaldı ki birçok marka oluşumunda sadece markalaşmanın dışında, çoğunlukla iş fikri de ortaya koyulmaktadır.  Burada önemli detay ‘ Know how ‘  yani,  işin  nasıl  yapılacağını  bilmek ve bunu paraya dönüştürebilme yetisidir …

Franchise giriş bedelinin alınmaması, yatırım yapan girişimci adına kıymetli… Bütçesel olarak belki biraz olsun rahatlıyor, sadece yatırım maliyeti ile iş kurma fikri kendini özel hissediyor…

Franchise giriş bedeli alınmamasının girişimcilerde motivasyonu artırdığını düşünüyor musunuz?

Aycan Helvacıoğlu : Bazı markalar franchise giriş bedeli talep edip, aylık cirodan bir bedel talep etmezken bazı markalar kullanım hakkı ve cirodan pay + reklam bedeli talep edebiliyor.

Tamda bu durumda franchise bedeli alınmaması motivasyonu arttırıyor.

Bu yıl franchise giriş bedeli almayan şirket sayısında bir artış bekliyor musunuz?

Aycan Helvacıoğlu : Özellikle belli dönemlerde markalar, şubeleşme atağında birçok promosyon yapıyor… Sezon ve sektör durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.  En çok franchise bedeli talep etmeyen sektör gıda gibi görünse de hizmet sektörünü de gözlemliyoruz.

Özellikle yeni nesil iş fikirlerinde hızlı büyüme adına artış olacağını söyleyebiliriz.

Etiketler : Franchise Franchise Company Haberleri

Önceki

Franchise Nedir ?
07 December 2021

Franchise Nedir ?

Sonraki

Franchise Sözleşmesi Nedir
06 November 2021

Franchise Sözleşmesi Nedir