İşinizin Sağlık Verisi = Günlük Operasyon Karlılık Analizi

09 Ağustos 2018

İşinizin Sağlık Verisi = Günlük Operasyon Karlılık Analizi

İşinizin Sağlık Verisi = Günlük Operasyon Karlılık Analizi

Merhaba sevgili dostlar,

Araç kullananlarımızın çok iyi bildiği bir uygulama var. Hani yola çıktığımızda kendi evimize bile dönerken başvurduğumuz ve bize hangi yol açık, en hızlı varış güzergahı hangisidir diye yönlendiren, bir nevi geleceği önümüze koyan uygulama. Çok sık kullanıyoruz, çünkü netice gerçekten müthiş ve yararını görüyoruz.

Peki açmış olduğumuz işimizde bize bu denli yararlı bir uygulama var mı? Bize önümüzü gösterecek, karar almamızı kolaylaştıracak, gelecekten haber getirecek bir uygulama ?

Evet var! İsmi ise ‘Operasyon Karlılık Analizi’

Her gün şalteri indirdiğinizde size o günü karlı bir şekilde tamamlamanız için ne kadar satış yapmanız, maliyetlerinizin ne oranda olması gerektiğini söyleyen, nereden bir kaçak veya kayıp olduğunu önünüze koyan bir uygulama.

Nasıl mı ?

Aslında çok kolay yeter ki düzenli yapmayı ihmal etmeyin. Bugün elimizin altında bulunan, kasa, satış ve stok takip sistemleri ile bunu basit bir şekilde yapmak ve birkaç dakika içinde görmek işten bile değil.

Kira, işçilik maliyeti, enerji, lojistik,vergiler vb gibi tam veya kısmi sabit maliyetlerinizin günlük karşılığını buluyor, günlük cironuzdan o gün içinde satılan malın maliyetini düşüp, elde ettiğiniz brüt karlılıktan bunu çıkarıp günlük operasyon karlılığını görüyorsunuz. Yanılma payı çok az önemsenmeyecek kadar küçük olan bu hesaplama da o günü karlımı kapattınız , zarar ettiyseniz ne kadar ettiniz bunu net bir şekilde görüyorsunuz. Yeşil bölgeye geçmeniz için ne yapmanız gerektiğinide net olarak hergün görebiliyorsunuz.

Siz siz olun bunu yapmayı asla ihmal etmeyin. Zira tekrar kıyıya yüzebileceğiniz veya boğulup gideceğinizi bu veri size söylüyor.

Sadece bunu mu ?

Hayır, ne kadar yatırım yapabilirsiniz, bunu ne zaman yapabilirsiniz, işi sonlandırmak ve başka bir lokasyonda denemek mi gerekiyor, hangi maliyetleri ne kadar kısmanız gerekiyor ve daha çok fazlası, işte bu ‘operasyon karlılığı’ analizini günlük yapmanız halinde önünüze seriliyor.

Ay sonunda sabit ve değişken maliyetlerinizi net olarak gördükten sonra ise ‘Aylık Operason Karlılık Analizi’ ni bu kez çok daha net görebiliyor ve net aylık kar ve zararınızı görebiliyorsunuz.

Şu sesleri duyar gibi oluyorum, ‘ bu yeni bir şey mi, tabiki maliyet ve karlılığımızı takip ediyoruz,’

Ediyorsunuzdur eminim ama diyorum ki bunu günlük görün, ve olmazda olmazlarınız arasında bir numaraya koyun. Üç ayda bir bakmak, merak ettikçe bakmak, nasıl olsa karlıyız deyip çok fazla önemsememek, ‘bu koşuşturma içinde nasıl bakayım işim başımdan aşkın’ demek ne yazıkki çok sık yaptığımız şeyler.

Günlük operasyon karlılığınızı yapın ve kırmızı çizginin hangi ciroda olduğunu görün, günlük sağlıklı mal maliyetini yakalayıp yakalayamadığınızı da görün ve bu her ikisini tüm ekibinize ezberletin. Hedeflerinizi hep yeşil çizginin üzerinde belirleyin.

İşte size sizi hedeflerinize en sağlıklı ve hızlı ulaştırabilecek bir uygulama…

Hepinize karlı, sağlıklı ve huzurlu işler temenni ederim.

Gürkan Donat

Türkiye Franchising Derneği

Yönetim Kurulu Üyesi