Franchise Nedir ?

07 Aralık 2021

Franchise Nedir ?

Franchise Nedir ?

Franchise, aslında Fransızca kökenli bir kelimedir. Türkçe ’de imtiyaz ve yetki vermek anlamına gelmektedir. Aynı zamanda franchising olarak da kullanılmaktadır ve uluslararası bir markanın işletme hakkını almak manası taşımaktadır. Markanın ismini ve işletmesini almanın yanı sıra franchise, aynı zamanda o markanın logosunu da satın almaktadır. Yeni bir marka yaratmak çok yüksek maliyetli olduğu için genellikle var olan markanın işletmesi ve adı satın alınarak bayilik açılmaktadır. Uzun yıllardır kullanılan franchise sisteminin pek çok avantajı bulunmaktadır.

Franchise ve Franchising Ne Demek?

Franchise ve franchising kelimeleri Türkçe ’ye Fransızcadan geçmiş ve imtiyaz anlamına gelmektedir. Bu sistemde bir markanın işletmesini ve logosunu satın alarak onun adına bayilik açılmaktadır. Örnek olarak benzin istasyonları, otomobil ve kamyon satıcıları, alkolsüz içki üreticileri verilmektedir. Bu sistem restoranlarda, otellerde, kiralama ve danışmanlık hizmeti veren firmalar, perakende satış mağazaları gibi yerlerde uygulanmaktadır.

Franchise Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Franchise nedir derken avantajları da açıklamak gerekir, sistemin bir çok avantajı bulunmakta olup; Başlangıçta marka ve markanın kalitesi olabilir. Sonrasında sürekli müşteri kitlesi ve buna bağlı olarak iş yapma imkanı önemlidir. Devam eden süreçte küçük işletmelerde karşılaşılan problemleri en aza indirme gelecektir. Kaliteli eğitim hizmetleri ve uzman personel, personel bulma ve işe alma gibi konularda da franchisordan yararlanılır. Franchisor’un mali ve hukuki imkanlarından yararlanma, işletme kurulurken işletmenin nereye kurulacağına dair bilgi alma gibi saymakla bitmeyecek pek çok faydası bulunmaktadır.

Franchise – Franchising Türleri Nelerdir?

Franchise uygulamaları iki grupta incelenmektedir. Bunlardan bir tanesi uygulandığı ülke, diğeri ise sunulan fırsatlardır. Ülkeye göre sınıflandırıldığında ulusal ve uluslararası olarak adlandırılmaktadır. Sunulan fırsata göre uygulandığında ise ürün ve marka franchisingi ve işletme sistemi franchisingi olarak adlandırılmaktadır. Ürün ve marka franchisingi, üretici ve satıcı arasındaki belli bir markanın kullanılmasını kapsamaktadır. Aynı zamanda franchisingi veren firma diğer firma üzerinde bütün haklara sahiptir. İşletme franchisingi durumunda ise iki taraf arasında sadece ürün ve marka değil, aynı zamanda pazarlama ve üretim ile ilgili bir iş yapılmaktadır. Burada franchisee, franchisoru istediği zaman denetleme hakkına sahiptir. Franchise nedir konusunu iyi anlamak ve işletmeyi bir bütün olarak ele almak gerekmektedir.

Etiketler : Franchise Company Haberleri